Suomen Sulkapalloliitto
Etusivu
Uutiset

Sulkapalloliitto
Lajitieto

Lapset ja nuoriso
Aikuisharrastajat
Seniorit

Huippusulkapallo

Kilpailutoiminta
Lisenssit

Koulutus
Seurat / Alueet
Kuvagalleria
Linkit

Handler(searchform) says: -template error, tags have wrong order

etusivu > aikuisharrastajat > virtaa sulkapallosta >> tulostettava versio

Virtaa Sulkapallosta

Virtaa sulkapallosta on valtakunnallinen aikuisille suunnattu hanke, jota käytännössä toteuttavat Sulkapalloliiton jäsenseurat ja koulutetut ohjaajat. Vuoden 2005 syksystä lähtien on järjestetty ohjaajakoulutusta eri puolilla maata. Virtaa Sulkapallosta -lajikokeiluja tarjoavat koulutetut ohjaajat ympäri Suomen. Tapahtumat / sulkapallon peruskurssit sopivat erinomaisesti niin aloittelijoille kuin jo vähän pelanneillekin kuin myös liikuntaharrastustaan uudelleen aloitteleville aikuisille. Sulkapallo on monipuolista, hauskaa ja tehokasta liikuntaa. Pelitapahtuman soveltaminen jokaisen pelaajan taidon ja kunnon mukaiseksi on helppoa ja näin pelaaja voi itse säädellä rasitustasoa sopivaksi! Esimerkkejä Virtaa Sulkapallosta -tapahtumista löydät tämän sivun alalaidasta.

Työyhteisöryhmät

Aikuisten ohjaamiseen perehtyneet ohjaajat tarjoavat Virtaa Sulkapallosta -tutustumispaketin, jolla ryhmän on helppo kokeilla sulkapalloa. Tavoitteena on tarjota mahdollisuus tutustua peliin, saada tietoa terveysliikunnan vaikutuksista ja mahdollisuuksista sekä aktivoida osallistujia liikkumaan.

Työssä jaksaminen, työkyvyn ylläpitäminen ja ihmisten yleinen hyvinvointi on noussut yhä tärkeämmäksi tekijäksi elämässämme. Tehdyt tutkimukset osoittavat liikunnan merkittävistä hyvistä vaikutuksista ja ovat herättäneet valveutuneet työnantajat tarjoamaan erilaisia liikuntavaihtoehtoja henkilöstölleen. Yritysten taloudellinen panostus henkilökunnan terveys- ja kuntoliikuntaan palautuu mm. työntekijöiden tehokkuutena ja innovatiivisuutena. Todistetusti myös aktiivisesti liikuntaa harrastavilla on sairauspoissaoloja vähemmän kuin passiivisesti liikkuvilla. Työvireyden säilyminen hyvänä eläkevuosiin saakka on haaste, johon sulkapallo pyrkii vastaamaan omalta osaltaan tarjoamalla tätä kaikille sopivaa tyky-tuotetta.

Virtaa Sulkapallosta -tapahtumat/sulkapallon peruskurssit aikuisille

Seurat ympäri Suomen järjestävät Virtaa Sulkapallosta tapahtumia/kursseja. Kurssikalenterista löytyy Sulkapalloliittoon ilmoitetut Virtaa Sulkapallosta -tapahtumat/kurssit. Mikäli paikkakunnaltasi ei löydy kurssia, voit tiedustella mahdollisia kursseja lähimmältä koulutetulta Virtaa Sulkapallosta -ohjaajalta.

1. Lajikokeilu - 2 tuntia

 • Lajin peruslyöntejä
 • Sääntö- ja välinetietoa
 • Hauskaa pelaamista
2. Tutustumiskurssi - 4 tuntia

(voidaan toteuttaa esim. 2 x 2 tunnin tapahtumana)

 • Lajin peruslyönnit
 • Sääntö- ja välinetietoa
 • Liikkuminen ja taktiikan alkeet
 • Tietoisku liikunnan hyvinvointivaikutuksista
­

Materiaalit kurssilaisille:

 • Virtaa sulkapallosta -esite
 • Liiku riittävästi -kortti­
 • Suomen Osteoporoosiliitto ry:n materiaali­
 • Esimerkkejä Virtaa Sulkapallosta -tapahtumista:

  Case 1: Helsingin Maalariammattikoulu

  Helsingin Maalariammattikoulun opettajat kokivat tarvitsevansa yhdessä tekemistä mielellään liikunnan parissa. Sulkapallo kiinnosti kaikkia ja he päättivät osallistua Virtaa Sulkapallosta –kurssille.

  Maalariammattikoulun opettaja Riikka Heiskanen hurahti uudestaan sulkapalloon aikuisiällä. Hän on aiemmin pelannut aktiivisesti sulkapalloa ja nykyään antaa sulalle kyytiä yhdessä miehensä kanssa. Riikka tunnustautuu myös urheiluhulluksi ja käännyttää mielellään muita liikunnan pariin. Hänen innostamanaan Virtaa Sulkapallosta –kurssille osallistui yhteensä kuusi opettajaa Helsingin Maalariammattikoulusta. Koulun opettajakunta koostuu noin nelikymppisistä kuntoilua kaipaavista miehistä ja naisista.

  Kurssin vetäjä Sari Roivainen näytti miten onnistuvat peruslyönnit, kertoi välineistä ja säännöistä ja niillä tiedoilla päästiinkin jo pitkälle. Kurssilaiset kokeilivat muovipallojen lisäksi myös sulkaisia palloja ja ne tuntuivatkin pelissä mukavammilta. Venyttelyn lomassa Sari kertoi myös sulkapallon terveysvaikutuksista.

  Kurssilaiset ottivat opit hyvin vastaan ja heidän mielestään tapahtuma oli hyvin rytmitetty: sopivasti pelaamista ja väliin asiaa. Mielenkiintoista kurssilaiselle itselleen oli uuden oppiminen kun yleensä itse opettaa muita. Lopuksi jäi tuntuma, että vielä olisi jotain opittavaa. Sarilta tilattiin saman tien jatkokurssi.

  Lisätietoja: Sari Roivainen, email: sari.roivainen(at)elisanet.fi, puh. 040 7581151.

  Case 2: Virtaa Sulkapallosta Paraisten juniorieiittikisojen yhteydessä

  Sulkapalloliiton kunto- ja terveysryhmä päätti järjestää Virtaa Sulkapallosta –tapahtuman la 18.4.2009  Paraisten juniorieliittikisojen yhteydessä aikuisille, jotka tuovat lapsia kisoihin ja jotka itsekin haluaisivat kokeilla sulkapallon pelaamista.

  Kurssille osallistui 12 pelaajaa, joista osa oli tuonut lapsensa kisoihin ja osa oli muuten vain kiinnostunut kokeilemaan sulkapalloa. Kurssin vetäjänä toimi Reetta Heino. Kahden tunnin kurssiin ei paljon tekniikkaa mahdu, mutta kurssin käytyään on saanut ainakin aavistuksen pelin luonteesta. Kurssin palaute oli positiivista ja kaikki olivat kiinnostuneita jatkokurssista.

  Lisätietoja: Reetta Heino, email: reetta.heino(at)helsinki.fi.

  Case 3: Tekmanni Service huoltaa myös itseään

  Virtaa Sulkapallosta –tapahtuma Vierumäellä 8.6.2009

  Tekmanni Service Oy:n henkilökunta oli kokoontunut viettämään Vierumäelle virkistyspäiviä tutustumalla mm. sulkapallon saloihin. Kouluttajana miesvaltaisella Virtaa Sulkapallosta -kurssilla oli Sylvi Jormanainen apunaan Merja Elomaa. Pikakurssin tavoitteena oli tutustua mailan ja pallon käsittelyyn ja kokeilla peruslyöntejä. Kurssilla käytiin läpi hiukan myös liikkumista, taktiikkaa, sääntöjä ja välinetietoa sekä tietenkin pelattiin.

  Sylvi korosti heti aluksi miten myös aivot pitää verrytellä vireiksi ennen pelaamista. Sylvin mallin mukaan palloa pomputeltiin eri tavoin. Kurssilaisilla olikin hauskaa yrittäessään toteuttaa Sylvin mielikuvituksellisia temppuja. Näillä elementeillä päästiin jo mukavasti alkuun ja lyönnit alkoivat sujua. Tekmanni Servicen työntekijät pääsivät kokeilemaan myös hyvään tiimityöskentelyyn perustuvaa nelinpeliä, jossa pelattiin vain yhdellä mailalla paria kohti. Mailaa kädestä käteen vaihtamalla yhteistyön on pakko sujua, muuten pallo hävitään.

  Lopuksi pelattiin Tekmanni Service Open –kisa, jonka voitti toimitusjohtaja Marcus Karsten. Haastajia voittajalle olisi varmasti löytynyt, mutta kisa jouduttiin aikataulun takia vetämään nopeutetusti. ”Erityisen mukavaa opettaa sulkista näin oppivaiselle ja liikuntaan positiivisesti suhtautuvalle ryhmälle”, kertoi Sylvi tapahtuman jälkeen. Toimitusjohtaja Marcus Karsten ja koko tapahtumaan osallistunut porukka olivat tyytyväisiä tapahtumaan ja saamiinsa sulkapallo-oppeihin.

  Työssä jaksaminen ja työkyvyn ylläpitäminen ovat asioita, joihin yritysten tulisi panostaa yhä enemmän. Sulkapallo auttaa hauskalla tavalla kohottamaan kuntoa ja parantamaan yleistä hyvinvointia. Henkilöstön liikuntaharrastusten tukeminen on myös merkittävä yrityskuvatekijä. Virtaa Sulkapallosta on terveysliikunnan tuote, jolla tavoitetaan uusia työikäisiä sulkapalloharrastajia. Tapahtumia toteuttavat koulutetut sulkapalloseurojen ohjaajat ympäri Suomea.

  Tekmanni Serviceläisten sulkiskurssin lopputuuletus Sylvin johdolla

  Case 4: Helsingin Kaupungin Liikennelaitokselle virtaa sulkapallosta

  HKL:n kuntoklubin vetäjä Ari Grönholm otti yhteyttä liiton toimistoon, koska hän halusi esitellä kollegoilleen hauskaksi havainneensa sulkapalloharrastuksen. Ari itse on pelannut sulkapalloa jo pidempään.  Kolmen kerran kurssille osallistui parhaimmillaan kymmenen pelaajaa. Heistä suurin osa oli pelannut jonkin verran aiemmin, mutta mukana oli myös ihan aloittelijoita.

  Kuntoklubi tarjoaa HKL:n henkilöstölle erilaisia liikuntamuotoja mm. jumppaa sekä lyhyitä mutta tehokkaita lajiesittelyjä tavoitteena saada liikuntakipinä syttymään. Juuri tähän tarkoitukseen Sulkapalloliiton ja sulkapalloseurojen tarjoamat Virtaa Sulkapallosta –kurssit ovat sopivia.

  Kurssin tavoitteena oli tutustua mailan ja pallon käsittelyyn sekä peruslyönteihin. Kurssilla käytiin läpi hiukan myös liikkumista, taktiikkaa, sääntöjä ja välinetietoa sekä tietenkin pelattiin.
  Kurssilaisia ohjasi Sari Roivainen. Hän kertoi, että oli erittäin palkitsevaa huomata kehitystä tapahtuneen ensimmäisen pelikerran jälkeen. Kolmannella kerralla kehitys oli jo huomattava. Kurssi koostui kolmesta kahden tunnin opetuksesta ja kertojen välillä oli noin viikko. Sari saikin paljon kiitosta ohjauksestaan. ”Oltiin tähän sulkikseen tyytyväisiä”, totesi Ari Grönholm ja antoi myös lupauksen jatkosta: ”Täytyyhän meidän järjestää vielä kertauskurssit”.

  Työssä jaksaminen ja työkyvyn ylläpitäminen ovat asioita, joihin yritysten tulisi panostaa yhä enemmän. Sulkapallo auttaa hauskalla tavalla kohottamaan kuntoa ja parantamaan yleistä hyvinvointia. Henkilöstön liikuntaharrastusten tukeminen on myös merkittävä yrityskuvatekijä.


  Kuvassa HKL:n pelaajia.
  Henkilöt vasemmalta oikealle: Markku Jokinen, Jukka Tupaheimo, Tapani Stenhammar, Teuvo Kotiranta ja Tuomo Vaara.SSuL
Suomen Sulkapalloliitto
Radiokatu 20, 6. kerros
00240 HELSINKI
-
-
-
puh: 09-3481 2287
fax: 09-3481 2509