SelkäjumppaSelkärankaa ympäröivien lihasten tärkeimpiä tehtäviä on tukea ja kontrolloida selän ryhtiä ja liikettä. Selkää tukevissa (stabiloivissa) harjoitteissa on ensin löydettävä kehon korien asento (lantio, rintakehä, pää) sekä oma keskiasento (neutral zone). Keskiasennon ja kontrollin ansioista selkään kohdistuvat erisuuntaiset voimat eivät kuormita liikaa rangan rakenteita. Mitä paremmin pystymme pitämään lantion keskiasennossa (esim. pelitilanne kentällä) sitä vähemmän ei-toivottuja voimia kohdistuu rankaan. 

Sulkapallossa tulee paljon erilaisia kurotuksia pallon tavoittelussa. Tämä asettaa keskivartalon lihaksille suuret vaatimukset. On tärkeää ymmärtää, että selkä ja lantion alue joutuu sekä ylhäältä että alhaalta tulevien voimien alaiseksi. Esim. kehon painon ja liike-energian aiheuttamat voimat alustaan on kävelyssä kaksi kertaa ja juoksussa kuusi kertaa kehon paino. Voiman- ja vastavoimalain mukaan alustasta kohdistuu pelaajaan saman suuruinen vastavoima. Esimerkiksi pelaajan hyppy rystytakanurkkaan kämmenlyöntiin (alastulo ja ponnistus pelikeskukseen) on suuri haaste vartalon hallinnalle sekä keskivartalon tukirakenteille.

Selkäjumppa-videossa on käyty läpi ytimen etsiminen, hallinnan harjoittaminen, liikkuvuus ja lihaskireydet sekä keskivartalon voimaan liittyviä harjoituksia.

Lataa selkäjumpan PDF-versio mukaan harjoituksiin: selkäjumppa