NopeustikkaatSulkapallo on jatkuvia suunnanmuutoksia vaativa laji. Nopeat ja tehokkaat lähdöt pelikeskuksesta edellyttävät pelaajalta ketteryyttä. Varsinkin vastustajan hämäykset ovat liikkumistekniikan kannalta haastavia. Yllä olevasta videosta näet esimerkkejä miten nopeustikkaita voidaan käyttää ketteryyden kehittämiseksi.

Nuorilla nopeus ja ketteryysominaisuudet kehittyvät erinomaisesti ennen murrosikää (ks pelaajan polku). Myös vanhempien pelaajien tulisi ylläpitää ja edelleen kehittää kyseisiä ominaisuuksia. Voit liittää nopeustikapuilla tehtäviä harjoituksia esimerkiksi alkulämmittelyn yhteyteen. Tikapuilla tehtäviä tai muita ketteryysharjoituksia on hyvä tehdä läpi vuoden vähintään 2-3 kertaa viikossa.

Nopeustikkaalla tehtävät harjoitukset kehittävät myös:

a)  Anaerobista hapotonta nopeuskestävyyttä, kun työjakso on 6-8 sekuntia ja palautuminen yli 30 sekuntia. Mitä pidempi palautuminen sitä enemmän kehitetään nopeutta.

b)  Anaerobista hapollista nopeuskestävyyttä, kun palautuminen on epätäydellistä ja/tai työjakson kesto on yli 10 sekuntia. Esimerkiksi harjoituksessa, jossa tehdään 10 sekuntia työtä ja pidetään 10 sekuntia taukoa, maitohappoa alkaa kertyä harjoituksen edetessä.

Lasten ja nuorten kannattaa tehdä ketteryysharjoitukset pääasiassa hapottomasti.

Lisää lajinomaisia tikapuuliikkeitä (sivun alalaidassa). Lisää löytyy youtubesta tekstillä speed ladder.

Voit ostaa nopeustikkaat esimerkiksi innosportista