PerusvenyttelyLiikkuvuus ja venyvyys on olennainen osa tuki- ja liikuntaelimistön normaalia toimintaa. On hyvä muistaa, että yksilölliset erot ovat suuria erilaisten perintötekijöiden vuoksi. Liikkuvuutta voidaan kuitenkin lisätä huomattavasti sidekudosten elastisuuden ansiosta.

Erilaisia venyttelytapoja on paljon. Tutkimusten mukaan yhtä ylitse muiden olevaa tekniikkaa ei ole vaan erilaisia tekniikoita käytetään haluttujen tavoitteiden ja vaikutuksien mukaan.

Perusvenyttelyllä tarkoitetaan tässä harjoitusten/otteluiden jälkeen tapahtuvaa venyttelyä. Tällöin tavoitteena on palautumisen käynnistäminen mahdollisimman nopeasti. On hyvä muistaa, että ennen venyttelyä tulee urheilijan jäähdytellä aktiivisesti esimerkiksi kevyesti hölkkäämällä.

Venyttely voidaan tehdä myös omana harjoituksena. Tällöin on hyvä muistaa hyvä alkuverryttely, sillä venytettävän lihaksen tulee olla lämmin. Erikseen tehtävä venyttelyharjoitus lisää erinomaisesti lihasten venyvyyttä ja nivelten liikkuvuutta.  

Harjoituksen/ottelun jälkeen:

  • Kesto 5-30 sekuntia 
  • Rauhalliset venytykset
  • Venytyksen teho alhainen

Erillinen harjoitus:

  • Kesto 30-120 sekuntia (2-3 kierrosta)
  • Rauhalliset venytykset
  • Rentous ja rauhallinen hengitys tärkeää

Pidä suoritukset puhtaina ja venytyksen alkuasento oikeana - näin vältyt turhilta niveliin kohdistuvilta kuormituksilta! 

Lataa tästä Perusvenyttely PDF-tiedostona. 

Katso myös:

Sulkapalloilijoiden venyttely

Mailapelaajien dynaaminen liikkuvuus

Foam Roll