Lob rystyltä (peukalo-ote)

 1. Mailakäden puoleinen jalka menee eteen verkkokurotuksessa, jolloin saman puoleinen kylki osoittaa verkolle ja jalkaterä menosuuntaan.
 2. Maila heilahtaa ylhäältä takaa alakautta eteen ylös.
 3. Osumavaiheessa "näpäytetään" peukalolla lisää puhtia lyöntiin. Myös tällä puolella on tärkeää pysyä ryhdikkäänä pää pystyssä.

Clear-lyönti

1. Valmiusasento Mailankäden puoleinen jalka takana ja paino sen päällä. Jalkaterä takarajan suuntaisesti. Maila osoittaa palloa ja mailan lapa on otsan edessä.
2. Kyynärpään vienti taakse hartioita kääntämällä. Maila osoittaa edelleen palloa. Taaimmainen jalka koukistuu hiukan ja vartalo kaartuu kevyesti taaksepäin.
3.-4. Taaimmaisesta jalasta ja lantiosta otetaan alkuvauhti lyöntiin. Liike jatkuu kyynärpäällä. Kyynärpää lähtee nopeaan liikkeeseen eteen-ylös, samalla maila jää "itsestään" vartalon taakse (=vartalo siirtyi mailan alitse eteenpäin). Ranne on niin rento (=ei purista mailaa) että maila tippuu selän taakse osoittamaan suoraan lattiaan.
4.-6. Kun kyynärpään eteen-ylöspäin liikkeesta on saatu kaikki teho ja nopeus irti, liike jatkuu voimakkaalla kyynerpään ojennuksella ja kyynärvarren kierrolla. Palloon osutaan hieman pään etupuolella.
6.-8. Kyynärvarren kierto vie mailan ulospäin, mutta lyönnin aikana tapahtuva vartalon kierto ja askel eteenpäin vievät mailan vapaan käden puoleiselle sivulle.

Drop-lyönti

1. Valmiusasento kuin clearissa
2.-4. Vartalo ja kyynerpää liikkuvat kuten clearissa
5.-6. Kyynärvarren kierto on huomattavasti hitaampi kuin clearissa ja ranne on taakse lukittuna. Palloon osutaan selvästi pään etupuolella
6.-8. Saatto samalla tavalla kuin clearissa

Smash-lyönti

1. Valmiusasento kuin clearissa
1.-2. Takajalka (mailakäden puoleinen jalka) koukkuun, kyynerpään vienti taakse, ponnistus takajalalla ja vartalon kierron aloitus
3. Vartalo kaarelle lantion kiertyessä
4. Kyynärpää ylös, maila putoaa alas selkään
5. Kyynervarsi ojentuu ja kiertyy nopeasti. Palloon osutaan 20-30 cm pään etupuolella
6.-7. Kyynärvarren kierto vie mailan ulospäin, mutta lyönnin aikana tapahtuva vartalon kierto ja jalkojen paikanvaihto vievät saaton ristiin

Osumakohta

 1. Maila kiihtyy
 2. Puolustava Clear
 3. Drop
 4. Hyökkäävä Clear
 5. Smash
 6. Mailan saatto

Yllä olevasta kuvasta näet missä kohtaa missäkin ylhäältä lyötävistä peruslyönneistä palloon pitäisi osua. Tavoitehan on, että pelaaja olisi aina pallon takana lyöntiä suorittaessaan. Erityisesti dropin ja smashin lentoradat vaativat, että palloon osutaan pään etupuolella.

Verkkodrop

Lyönti, jolla pudotetaan pallo verkolta toiselle puolelle. Mailakäden puoleinen jalka on edessä ja sen jalkaterä osoittaa menosuuntaan. Maila tuodaan kättä nostamalla ja suoristamalla kohti verkkoa. Maila pidetään vaakatasossa ja ranne lukittuna. Kämmenen puolella pidetään mailasta kiinni yleisotteella ja rystypuolella peukalo-otteella.

Kämmenpuoli Rystypuoli
Handler(getfield) says: -doc not found* Mailaotteet

* Syöttö

* Lob-lyönti

* Clear-lyönti

* Drop-lyönti

* Smash-lyönti

* Osumakohta

* Verkkodrop

* Smashin palautus

* Rystylyönnit

* Liikkuminen kentällä

* Ongelmat ja yleisimmät virheet

Mailaotteet

Yleisote

Yleisotetta eli kämmenotetta käytetään lyönneissä, jotka tapahtuvat mailakäden puolelta (kämmenpuolelta).
 1. Mailaan tartutaan vapaalla kädellä varresta ja mailaa pidetään niin, että mailan raami peittää jänteet näkyvistä ja kahva osoittaa vatsaan.
 2. Kätellään mailan kahvaa mailakädellä
 3. Peukalo jää siis eri puolelle kuin muut sormet. Peukalo pidetään etu- ja keskisormien välissä. Pikkusormi jää kahvan päässä olevan paksunnoksen kohdalle. Otteen pitää olla rento eli kahvaa ei saa puristaa liikaa.

Peukalo-ote

Peukalo-otetta eli rystyotetta käytetään lyönneissä, jotka tapahtuvat vapaan käden puolelta (rystypuolelta).
 1. otetaan yleisote mailasta
 2. Peukalo siirretään otealueen päälle osoittamaan kohti mailan lapaa.
 3. Mailaa käännetään 1/4 - 1/8 -kierrosta myötäpäivään, riippuen siitä, mistä kohtaa vartaloa palloon ollan lyömässä.
HUOM!

Harjoittelun ensimmäisinä vuosina on syytä pitää kiinni näistä vakio-otteista. Myöhäisempi lyöntivalikoiman laajeneminen vaatii sekä yleis- että peukalo-otteelta muuntumiskykyä, mutta harjoittelun alkuvaiheissa muuttuva ote vaikeuttaa lyöntitekniikoiden oppimista.

Syöttö

Pitkä syöttö (kaksinpeli)

Yleisote mailasta

1. alkuasento: seistään noin 1/2 metriä etusyöttörajan takana. Mailakäden puoleinen jalka osoittaa sivutolppaan ja toinen suoraan eteen. Molemmat polvet ovat hiukan koukussa. Vapaan käden kylki on verkkoon päin. Mailaa pidetään koholla takaviistossa, ranne taaksekäännettynä.
2. paino rullataan takajalalta etujalalle ja pallo irroitetaan (ei heitetä) kädestä kun maila osoittaa taakse.
3.-5. mailakäsi pyöräytetään takaalakautta osumakohtaan, jossa ranne "vippaa" mailan ylös ja kyynerpää taipuu saattoon.
6.-7. lyönti saatetaan ristiin vastakkaisen olkapään tasolle

Painonsiirtoa voi tehostaa jalkojen rullauksella. Alkuasennossa etujalasta on maassa vain kantapää ja lopussa takajalasta vain päkiä ja varpaat.

Lyhyt syöttö (kaksinpeli)

Muuten samanlainen suoritus kuin edellä, mutta lyönti on hitaampi ja ranne ei tee "vippausta" vaan pysyy lukittuna takana.

Tarkoituksena on näyttää vastustajalle, että aiotaan syöttää pitkä syöttö, mutta edellä mainitulla tavalla muutetaan se lyhyeksi.

Lob-lyönti

Koholyönti, jolla pallo palautetaan verkolta takakentälle.

Lob kämmeneltä (yleisote)

Muistuttaa liikeradaltaan pitkää syöttöä, mutta vartalon asento on eri.

Mailakäden puoleinen jalka menee eteen verkkokurotuksessa jalkaterä osoittaa menosuuntaan). Samalla maila lähtee takaa sivulta ja liike jatkuu kuten syötössä. Lyönnin aikana on tärkeää pitää ylävartalo pystyssä.