Suomen Sulkapalloliiton vanhat sivut – uudet löytyvät osoitteesta:www.sulkapallo.fi

[ vanhempi uutinen ] [ uudempi uutinen ]
Vantaalainen sulkapalloseura Östersundom Idrottsförening toimi reilu kaksi vuotta sitten pelkin vapaaehtoisvoimin. Nyt seuraan on palkattu kaksi päätoimista ja yksi puolipäiväinen työntekijä. Samalla myös vapaaehtoistoiminta on piristynyt.


Östersundom Idrottsföreningin toiminnanjohtaja Kasperi Salon toimenkuvaan kuuluu seuran hallinto, markkinointi ja valmennus. Aikaisemmin ammatikseen sulkapalloa seurassa pelannut sekä valmentanut Salo innostui toiminnanjohtajan tehtävistä, kun häntä pyydettiin lähettämään työhakemus kyseiseen pestiin. Salo palkattiin Östersundom Idrottsföreningiin seuratuella kaksi vuotta sitten.


"Ihan mukavaa, mutta kiireistä on ollut. Pystyn itse vaikuttamaan työpäivieni pituuteen. Huonona puolena on päivien venyminen iltaan ja viikonlopputyöt", Salo kertoo.


Seuran haasteena oli Salon työsuhteen alussa seuran kehittäminen, seuratoiminnan, talouden ja työsuhteen vakiinnuttaminen. Salo uskoo, että he ovat onnistuneet tavoitteissaan hyvin.


"Olemme menneet eteenpäin. Minun lisäkseni seuraan on palkattu koko- ja puolipäivätyötä tekevät työntekijät. Olemme saaneet selkeyttä seuran rutiineihin ja talousasiat ovat nykyisin tarkemmassa syynissä kuin aikaisemmin. Vapaaehtoisten ja hallitusten jäsenten työtaakka on keventynyt", Salo listaa.


Kolme työntekijää kahdessa vuodessa


Seura on panostanut taloudellisesti kolmen työntekijän palkkaamiseen kahden vuoden aikana. Seuratuella palkatun Kasperi Salon työsuhdetta on pystytty jatkamaan, vaikka seuratuki on päättynyt. Salo uskoo, että tarkkaan suunniteltu talous, tehdyt talousennusteet ja toteumalaskelmat sekä kassavirran seuraaminen ovat mahdollistaneet osaltaan työntekijöiden palkkaukset. Uusien jäsenten rekrytoinnilla ja hintojen nostolla on ollut myös vaikutusta. Östersundom Idrottsföreningin toimii yhteistyössä sulkapalloliiton kanssa. Se tarkoittaa sitä, että osan Salon palkasta maksaa liitto, sillä Salo toimii myös olympiavalmentajana.


560 jäsenen sulkapalloseura on saanut Kasperi Salon kautta uusia vapaaehtoisia. Salo pitää vapaaehtoisten rekrytoimista haasteellisena. "Keskustelen ja vietän aikaa seuran jäsenten vanhempien kanssa ja sitä kautta yritän sitouttaa heitä vapaaehtoisiksi. Ketään ei saa pakottaa. Vapaaehtoisia hankkiessa paras keino on henkilökohtainen kontakti", Salo tietää.


Kasperi Salo on saanut seuratoimintaan potkua. "Yritän olla innostava, huolehtia pelaajista ja jäsenistä. Olen yrittänyt saada hyvää henkeä seuratoimintaan. On myös hienoa, että vanhat toimijat ovat pysyneet mukana ja olemme menestyneet kilpasulkapallossa."


Jäsenhankinta ja talous haasteena


Kasperi Salo suorittaa työnsä ohessa Kuortaneella johtamisen erikoistutkintoa. Hän on käynyt paljon seuratukea koskevissa koulutuksissa. "Koulutuksista saa uusia toimintamalleja, kontakteja ja vuorovaikutusta."
Salo näkee seuran haasteet talouden ylläpidossa ja jäsenhankinnassa. Hänen mukaansa sulkapallo ei ole mediaseksikäs laji, eivätkä nuoret innostu siitä niin kuin esimerkiksi jääkiekosta. "Itä-Vantalla futis, sähly ja lätkä on tosi menestyviä lajeja, joten kilpailu on kovaa. Nuoret harrastavat helposti kavereiden mukana joukkuelajeja", Salo listaa.


Salo tietää, että hän ei ole ehtinyt panostaa seuran ja lajin markkinointiin. Syksyn aikana hänen on tarkoitus kiertää vielä 30 koulua ja saada sitä kautta uusia harrastajia.


Seuratukeen kannustimia


Työntekijän palkkausta suunnitteleville seuroille Kasperi Salolla on selkeät vinkit. "On tärkeää laskea tarkasti auki seuran kulut suhteessa tuloihin. Tulee tietää mistä tulopuoli muodostuu ja yrittää kasvattaa sitä. Jos seura saa palkkatukea, pitää heti alkaa miettiä tulevaisuutta ja sitä miten työsuhde pysyy tuen loputtua."


Salo pitää seuratukea hienona mahdollisuutena, mutta kritisoi sen kestoa. "Kaksi vuotta on liian lyhyt aika. Tuen saannissa pitäisi olla jokin porkkana. Ehdotan, että jos tukea saadessa saavuttaisi jotain, sitä jatkettaisiin. Seurassa ei ole paljon tulonlähteitä ja yhteistyökumppaneiden kanssa on vaikeaa solmia uusia sopimuksia."


Salo näkee Östersundom Idrottsföreningin tulevaisuuden valoisana. "Tässä vaiheessa tulevaisuus näyttää ihan hyvältä. Jos saamme lisää pelaajia, voin sanoa, että sitten tulevaisuus näyttää hyvältä."


Teksti: Vilja Pylsy, LUM 12/11, SLU.fi kuvat: Östersundom Idrottsförening.