Suomen Sulkapalloliiton vanhat sivut – uudet löytyvät osoitteesta:www.sulkapallo.fi

[ vanhempi uutinen ] [ uudempi uutinen ]Pohjanmaan Sulkapalloilijat (PohSu) ja Suomen Sulkapallotuomarit ja -toimitsijat (SST) järjestivät yhteistyössä tuomarikoulutuskurssin Kurikassa 15.-16.9.2008. Koulutukseen osallistui yhteensä 11 kurssilaista, joista kahdeksan oli PohSu:n jäsenseurojen edustajia, kaksi Tervasulasta Oulusta ja yksi Varkauden Sul-Kiksesta. Kurssin järjestämisen edellytyksenä oli, että vähintään kymmenen kurssilaista osallistuu mukaan.
Kurssin järjestämisen tarve sai alkunsa siitä, että PohSun alueelle saatiin kuluvalle kilpailukaudelle järjestettäväksi Tähtikisat (16.-17.2008, Kuortane) ja kisojen järjestämisen edellytyksenä on, että ainakin Valio-luokassa on tuomarit vähintään välierissä ja finaaleissa. Samat kriteerit löytyvät taustalta myös muiden alueiden kurssilaisten osallistumiselle koulutukseen.
Kurssin kouluttajina toimivat SST:stä Eino Väisänen, Lars Sundström ja Reima Linnanvirta.

Handler(getfield) says: -doc not found
Kuva: Tuomarikurssilaiset ja -kouluttajat päätöskuvassa

Kurssi oli rakennettu kahden päivän paketiksi, joka sisälsi sekä teoriaa että käytännön tuomarointiharjoituksia. Kurssilaiset saivat etukäteen tutustutavaksi Suomen Sulkapalloliiton (SSUL) sääntömateriaalia sekä ennakkotehtäviä, jotka antoivat pohjaa varsinaiselle koulutukselle. Lauantaipäivän teoriaosuudessa - joka alkoi klo 13:00 - käytiin läpi päällisin puolin yleisiä asioita liittyen tuomarin tehtäviin sulkapallo-ottelun osalta. Opetus-DVD:ltä seurattiin tarkemmin mm. syöttötuomaroinnin kannalta tärkeää syöttövirheen huomiointia. Illasta kurssilaiset pääsivät tekemään käytännön harjoitteita salin puolelle, mihin oli värvätty muutama paikallisen seuran junioripelaaja myös mukaan. Kurssilaiset saivat vuorotellen tuomita niin kaksin- kuin nelinpelejä sekä päätuomarina että syöttötuomarina ja samalla muut tekivät havaintoja kentän ulkupuolelta. Ilta päättyi klo 20:30 maissa ja kurssilaiset pääsivät sulattelemaan saatuja oppeja seuraavan päivän "tosipaikkaa" ajatellen.

Sunnuntaiaamuna kurssilaiset kokoontuivat klo 9:00 Kurikan Monnarille ns. ylituomarin briiffaukseen, missä käytiin läpi tulevan junnuturnauksen tuomaroinnista yleisiä periaatteita ja sovittiin yhteneväisistä toimintatavoista. Kurssilaiset jaettiin 3-4 hengen ryhmiin, ja yhdelle ryhmälle annettiin aina yksi kenttä tuomaroitavaksi siten, että vuorotellen yksi toimi päätuomarina, yksi syöttötuomarina ja yksi ohjaajan kanssa tarkkailijan taustalla. Junnuturnaus alkoi klo 9:30 ja kurssilaiset pääsivät tositoimiin. Päivän aikana pelattiin yhteensä n. 40 ottelua ja suurin osa niistä vietiin läpi tuomaroiden. Aluksi junnupelaajille uusi tilanne - tuomarin läsnäolo - aiheutti hieman ihmetystä, mutta jo loppupäivästä tilanne muuttui niin, että junnut tulivat kyselemään, saavatko he tuomaria omaan peliinsä.

Kurssilaiset saivat aimo annoksen kokemusta ja rutiinia tuomarityöskentelyyn, ja pikkuhiljaa yksittäiset toimet alkoivat sujua yhä rennommin. Päivän päätteeksi kurssi vedettiin vielä pakettiin yhteenvedon merkeissä. Kouluttajat totesivat porukassa olevan potentiaalia vaikka mihin ja kehoittivat kurssilaisia rohkeasti lähtemään kilpailuihin tuomitsemaan pelejä; sillähän sitä kokemusta saadaan.

PohSu:n puolesta vielä kerran isot kiitokset niin SST:n kouluttajille kuin kurssille osallistuneille, jotka mahdollistivat kurssin toteutumisen. Vastaavanlaisille kursseille on jatkossa varmasti yhä enemmän tarvetta ja omasta puolesta voin lämpimästi suositella tai oikeastaan jopa kehoittaa alueita ponnistamaan sen verran, että joka alueelle saadaan vastaavanlainen kurssi järjestettyä kuluvan vuoden aikana - yhteistyöllä asiat onnistuu!!!

Kuvat & teksti: Marko Marsela
Pohjanmaan Sulkapalloilijat ry.