Suomen Sulkapalloliiton vanhat sivut – uudet löytyvät osoitteesta:www.sulkapallo.fiEsimerkkejä Virtaa Sulkapallosta -tapahtumista:

Case 1: Helsingin Maalariammattikoulu

Helsingin Maalariammattikoulun opettajat kokivat tarvitsevansa yhdessä tekemistä mielellään liikunnan parissa. Sulkapallo kiinnosti kaikkia ja he päättivät osallistua Virtaa Sulkapallosta –kurssille.

Maalariammattikoulun opettaja Riikka Heiskanen hurahti uudestaan sulkapalloon aikuisiällä. Hän on aiemmin pelannut aktiivisesti sulkapalloa ja nykyään antaa sulalle kyytiä yhdessä miehensä kanssa. Riikka tunnustautuu myös urheiluhulluksi ja käännyttää mielellään muita liikunnan pariin. Hänen innostamanaan Virtaa Sulkapallosta –kurssille osallistui yhteensä kuusi opettajaa Helsingin Maalariammattikoulusta. Koulun opettajakunta koostuu noin nelikymppisistä kuntoilua kaipaavista miehistä ja naisista.

Kurssin vetäjä Sari Roivainen näytti miten onnistuvat peruslyönnit, kertoi välineistä ja säännöistä ja niillä tiedoilla päästiinkin jo pitkälle. Kurssilaiset kokeilivat muovipallojen lisäksi myös sulkaisia palloja ja ne tuntuivatkin pelissä mukavammilta. Venyttelyn lomassa Sari kertoi myös sulkapallon terveysvaikutuksista.

Kurssilaiset ottivat opit hyvin vastaan ja heidän mielestään tapahtuma oli hyvin rytmitetty: sopivasti pelaamista ja väliin asiaa. Mielenkiintoista kurssilaiselle itselleen oli uuden oppiminen kun yleensä itse opettaa muita. Lopuksi jäi tuntuma, että vielä olisi jotain opittavaa. Sarilta tilattiin saman tien jatkokurssi.

Lisätietoja: Sari Roivainen, email: sari.roivainen(at)elisanet.fi, puh. 040 7581151.

Case 2: Virtaa Sulkapallosta Paraisten juniorieiittikisojen yhteydessä

Sulkapalloliiton kunto- ja terveysryhmä päätti järjestää Virtaa Sulkapallosta –tapahtuman la 18.4.2009  Paraisten juniorieliittikisojen yhteydessä aikuisille, jotka tuovat lapsia kisoihin ja jotka itsekin haluaisivat kokeilla sulkapallon pelaamista.

Kurssille osallistui 12 pelaajaa, joista osa oli tuonut lapsensa kisoihin ja osa oli muuten vain kiinnostunut kokeilemaan sulkapalloa. Kurssin vetäjänä toimi Reetta Heino. Kahden tunnin kurssiin ei paljon tekniikkaa mahdu, mutta kurssin käytyään on saanut ainakin aavistuksen pelin luonteesta. Kurssin palaute oli positiivista ja kaikki olivat kiinnostuneita jatkokurssista.

Lisätietoja: Reetta Heino, email: reetta.heino(at)helsinki.fi.

Case 3: Tekmanni Service huoltaa myös itseään

Virtaa Sulkapallosta –tapahtuma Vierumäellä 8.6.2009

Tekmanni Service Oy:n henkilökunta oli kokoontunut viettämään Vierumäelle virkistyspäiviä tutustumalla mm. sulkapallon saloihin. Kouluttajana miesvaltaisella Virtaa Sulkapallosta -kurssilla oli Sylvi Jormanainen apunaan Merja Elomaa. Pikakurssin tavoitteena oli tutustua mailan ja pallon käsittelyyn ja kokeilla peruslyöntejä. Kurssilla käytiin läpi hiukan myös liikkumista, taktiikkaa, sääntöjä ja välinetietoa sekä tietenkin pelattiin.

Sylvi korosti heti aluksi miten myös aivot pitää verrytellä vireiksi ennen pelaamista. Sylvin mallin mukaan palloa pomputeltiin eri tavoin. Kurssilaisilla olikin hauskaa yrittäessään toteuttaa Sylvin mielikuvituksellisia temppuja. Näillä elementeillä päästiin jo mukavasti alkuun ja lyönnit alkoivat sujua. Tekmanni Servicen työntekijät pääsivät kokeilemaan myös hyvään tiimityöskentelyyn perustuvaa nelinpeliä, jossa pelattiin vain yhdellä mailalla paria kohti. Mailaa kädestä käteen vaihtamalla yhteistyön on pakko sujua, muuten pallo hävitään.

Lopuksi pelattiin Tekmanni Service Open –kisa, jonka voitti toimitusjohtaja Marcus Karsten. Haastajia voittajalle olisi varmasti löytynyt, mutta kisa jouduttiin aikataulun takia vetämään nopeutetusti. ”Erityisen mukavaa opettaa sulkista näin oppivaiselle ja liikuntaan positiivisesti suhtautuvalle ryhmälle”, kertoi Sylvi tapahtuman jälkeen. Toimitusjohtaja Marcus Karsten ja koko tapahtumaan osallistunut porukka olivat tyytyväisiä tapahtumaan ja saamiinsa sulkapallo-oppeihin.

Työssä jaksaminen ja työkyvyn ylläpitäminen ovat asioita, joihin yritysten tulisi panostaa yhä enemmän. Sulkapallo auttaa hauskalla tavalla kohottamaan kuntoa ja parantamaan yleistä hyvinvointia. Henkilöstön liikuntaharrastusten tukeminen on myös merkittävä yrityskuvatekijä. Virtaa Sulkapallosta on terveysliikunnan tuote, jolla tavoitetaan uusia työikäisiä sulkapalloharrastajia. Tapahtumia toteuttavat koulutetut sulkapalloseurojen ohjaajat ympäri Suomea.

Tekmanni Serviceläisten sulkiskurssin lopputuuletus Sylvin johdolla

Case 4: Helsingin Kaupungin Liikennelaitokselle virtaa Sulkapallosta

HKL:n kuntoklubin vetäjä Ari Grönholm otti yhteyttä liiton toimistoon, koska hän halusi esitellä kollegoilleen hauskaksi havainneensa sulkapalloharrastuksen. Ari itse on pelannut sulkapalloa jo pidempään.  Kolmen kerran kurssille osallistui parhaimmillaan kymmenen pelaajaa. Heistä suurin osa oli pelannut jonkin verran aiemmin, mutta mukana oli myös ihan aloittelijoita.

Kuntoklubi tarjoaa HKL:n henkilöstölle erilaisia liikuntamuotoja mm. jumppaa sekä lyhyitä mutta tehokkaita lajiesittelyjä tavoitteena saada liikuntakipinä syttymään. Juuri tähän tarkoitukseen Sulkapalloliiton ja sulkapalloseurojen tarjoamat Virtaa Sulkapallosta –kurssit ovat sopivia.

Kurssin tavoitteena oli tutustua mailan ja pallon käsittelyyn sekä peruslyönteihin. Kurssilla käytiin läpi hiukan myös liikkumista, taktiikkaa, sääntöjä ja välinetietoa sekä tietenkin pelattiin.

Kurssilaisia ohjasi Sari Roivainen. Hän kertoi, että oli erittäin palkitsevaa huomata kehitystä tapahtuneen ensimmäisen pelikerran jälkeen. Kolmannella kerralla kehitys oli jo huomattava. Kurssi koostui kolmesta kahden tunnin opetuksesta ja kertojen välillä oli noin viikko. Sari saikin paljon kiitosta ohjauksestaan. ”Oltiin tähän sulkikseen tyytyväisiä”, totesi Ari Grönholm ja antoi myös lupauksen jatkosta: ”Täytyyhän meidän järjestää vielä kertauskurssit”.

Työssä jaksaminen ja työkyvyn ylläpitäminen ovat asioita, joihin yritysten tulisi panostaa yhä enemmän. Sulkapallo auttaa hauskalla tavalla kohottamaan kuntoa ja parantamaan yleistä hyvinvointia. Henkilöstön liikuntaharrastusten tukeminen on myös merkittävä yrityskuvatekijä.

Kuvassa HKL:n pelaajia.
Henkilöt vasemmalta oikealle: Markku Jokinen, Jukka Tupaheimo, Tapani Stenhammar, Teuvo Kotiranta ja Tuomo Vaara.
Case 5: Veholaisilla jopa oma nimikkolyönti

Virtaa sulkapallosta -tapahtuma Helsingissä 8.12.2009

Veho-konsernin henkilöstöstä koostuva porukka kokoontui Varman Tennisklubille Konalaan Virtaa sulkapallosta -tapahtumaan, jonka veti Sulkapalloliiton Mika Heinonen.
Tapahtumaan osallistuneen porukan pelitausta on vaihteleva. Mukana oli sekä useita vuosia pelanneita että täysin ensikertalaisia. Parituntisen tapahtuman aikana kaikki kuitenkin saivat henkilökohtaista opastusta peli- ja lyöntitekniikkaan.

Veholaiset olivat tyytyväisiä tapahtuman antiin, ja jopa sulkapalloilua ensimmäistä kertaa kokeillut osanottaja piti lajista kovasti. Kiitosta sai erityisesti sulkapallon hauskuus, tehokkuus kuntoilumuotona ja lajin aloittamisen helppous.

Sulkapalloliitto on tehnyt yhteistyötä Vehon kanssa ja järjestänyt yrityksen henkilöstölle aiemminkin vastaavia tapahtumia. Porukan nimikkolyönniksi onkin muodostunut ”veho-droppi”, jossa pallo osuu mailan kehykseen, mutta lentää siitä huolimatta verkon yli.

Liikkuminen on veholaisille tärkeä työssä jaksamiseen vaikuttava tekijä ja yhteishengen luoja.  Veho järjestääkin henkilöstölleen säännöllisesti erilaisia liikunta-aktiviteetteja. Henkilöstöä on helppo saada mukaan tapahtumiin, ja osanotto on yleensä runsasta.
Veholaisia nelinpelin erätauolla