Suomen Sulkapalloliiton vanhat sivut – uudet löytyvät osoitteesta:www.sulkapallo.fi

[ vanhempi uutinen ] [ uudempi uutinen ]
Skotlannin kansainväliset veteraanien sulkapallomestaruuskilpailut 17. – 19.1.2014

Kevätkauden aikana järjestetään Euroopassa vain kolmet veteraaneille tarkoitetut kansainväliset sulkapallokilpailut. Skotlannin kansainväliset veteraanimestaruuskilpailut ovat näistä ensimmäiset. Kilpailut järjestettiin nyt viidennentoista kerran, Glasgowin länsipuolella olevassa pienessä Largsin rannikkokaupungissa. Largsissa on urheiluinstituutti ja instituutin yhteydessä on oma hotelli sekä urheiluhalli, johon on sijoitettu kahdeksan sulkapallokenttää. Kilpailut järjestetään skottilaisen, kautta aikojen tunnetuimman miespelaajan, Robert McCoigin, muistoksi. Robert voitti 1957 – 1976 välisenä aikana peräti viisitoista kertaa Skotlannin sulkapallomestaruuden sekä lukuisia kansainvälisiä kilpailuja.

Kolmepäiväisiin kilpailun osallistui tällä kertaa 162 pelaajaa Skotlannista, Englannista, Irlannista sekä tällä kertaa kaikista pohjoismaista. Suomesta kilpailuihin ei ole aikaisemmin ollut edustusta. Kilpailuluokat ovat +40, +45, +50, +55, +60 ja +65. Koska kilpailujen alla pidettiin maaottelu Skotlanti – Englanti, olivat molempien maiden parhaat pelaajat paikalla. Myös Tanskasta oli 22 pelaajaa paikalla ja he edustivat luokkiensa parhaimmistoa. Kilpailut olivat siten tasoltaan hyvät.

Pelihalli on satulakattoinen, korkeus kattoon neljän laitakentän ulkolinjojen kohdalla oli nippa nappa, muuten olosuhteet olivat erinomaiset. Kilpailussa pelattiin perjantaina kaikki kaksinpelit, loppuotteluja lukuun ottamatta, lauantaina oli kaksinpeliloppuottelujen ja nelinpelien vuoro ja sunnuntaina sekanelinpelien. Kaikki luokat pelattiin poolina. Poolien lukumäärä valitaan luokkakohtaisesti siten, että luokkaa kohden pelataan yleensä neljä ottelua.

Calle Nybergh osallistui miesten kaksinpeliluokkaan +65 ja miesten nelinpeliluokkaan +65 Norjan Knud Lilandin kanssa. Kaksinpelissä Callella oli vastassa ikäluokkansa mestarit Irlannista, Skotlannista, Norjasta ja Englannista. Calle voitti kaikki ottelut selvästi kahdessa erässä. Nelinpelipartneri Knud  antoi kuitenkin kaksinpelissä luovutuksen varmistaakseen pelaamisensa seuraavana päivänä. Englannin Harry Schadwick oli vastustajana loppuottelussa. Hän aloitti kilpailemisen veteraaniluokissa 49 vuotiaana ja on sen jälkeen voittanut peräti 296 veteraaniluokkaa, EM ja MM kilpailuja myöten. Hänellä on tavoitteena kasvattaa voittojen lukumäärä 300:aan. Se ei näissä kilpailuissa onnistunut. Erittäin varmasti pelannut Harry jäi kuitenkin Callen vauhdista jälkeen ja loppuottelun tulos oli 21 – 18, 21 – 9. Nelinpeliluokassa +65 sekä Skotlannin, että Englannin ykkösparit voittivat suomalais - norjalaisparin kolmessa erässä. Poolin toiset kaksi nelinpeliottelua Knud ja Calle voittivat selvästi.

Kilpailujen pääjärjestäjä Leon Douglas perheineen oli laatinut kilpailuille formaatin, jossa sosiaalinen puoli oli varsin tärkeää. Lauantai iltana järjestettiin Ceilidh tyyliin tanssi-illallinen, joka oli viihtyisä, hauska ja korkeatasoinen. Illalliseen osallistuivat lähes kaikki 160 pelaajaa. Douglasin alkupuheen ja pelaajien puolesta Callen pitämän kiitospuheen jälkeen, piti skottilainen pelaaja Dan Travers kansallisasussa erittäin hauskan puheen, jossa hän vitsaili sulkapallopelaajien, skottilaisuuden ja parisuhdekiemuroiden kustannuksella. Puheiden jälkeen ison salin tanssilattialla opetettiin osallistujille muutaman skottilaisen kansantanssin perusaskeleet jonka jälkeen nämä tanssit tanssittiin live säestyksellä. Tilaisuus oli onnistunut ja hyvin järjestetty. Jatkot pidettiin hotellin kellaripubissa, missä laulettiin karaokeomaisesti. Pelaajien keskuudessa oli muusikko sekä neljä esiintyvää laulajaa, joten jatkoillakin korkea taso jatkui.

Nämä veteraanikilpailut ovat ainutlaatuinen kombinaatio kovaa korkeatasoista sulkapallopeliä, yhdessäoloa ja viihtyisää illanviettoa. Eikä ihme, että samat pelaajat aina vaan tulevat uudelleen, ulkomaita myöten, vaikka Largs sijainniltaan on vähän syrjäinen.

Kilpailujen tulokset on nähtävänä Tournament Softwareissa 22.1. alkaen.

Kisaraportin on kirjoittanut: Calle Nybergh